keskiviikko 27. toukokuuta 2009

Suomi veroparatiisiksi?

Edellisessä jutussani kerroin miten hallitus Jyrki Kataisen johdolla on keventänyt ja suunnitellut keventää verotusta. Eilen YLE kertoi että valtionvarainministeriö pyrkii mahdollisimman pian muuttamaan sijoitusrahastolakia niin että olisi mahdollista nimettömiin ja verottomiin sijoituksiin. Verottaja ja poliisi pelkäävät sijoitusrahastolain muutoksen tekevän Suomesta rahanpesuun houkuttelevan veroparatiisin.

Valtiovarainministeriön tavoitteena on saada pääomaa pienille ja keskikokoisille yrityksille jopa 200 miljoonan euroa vuosittain. Valtionvarainministeriö valmistelee muutosta että ulkomailta voitaisiin sijoittaa suomalaisiin rahastoihin nimettömänä hallintarekisterin suojassa samaan tapaan kuin jo sijoitetaan suoraan osakkeisiin ja että ulkomaiselle sijoittajalle annetaan verovapaus.

Osa viranomaisista kummastelee hankkeita. Verottaja pelkää lakimuutosten lisäävän veronkiertoa, poliisi on huolissaan rahanpesusta. Samalla kysellään, miksi ulkomaisen pääomasijoittajan pitäisi välttää verot, kun kotimaisen sijoittajan on ne maksettava.

Valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Ilkka Harju toteaa että Suomi seuraa kansainvälisiä käytäntöjä ja tehostaa rahoitusmarkkinoita.

Päinvastoin kuin tämä muutostyö muu EU pyrkii sääntelemään finanssimaailmaa nykyisen finanssikriisin johdosta. Kimmo Kiljunen kertoi Salossa vappuna että Lontoon pörssissä myyntitapahtumaa verotetaan 0,5 prosentilla. Sama vero pitää saada myös Suomeen veropohjan laajentamiseksi. Lisäveroja tulisi Suomelle useita kymmeniä miljardeja euroja. Lontoon pörssissä käyttöönotettu leimavero ei ole vähentänyt kaupankäyntiä, vaikka veroa kerättiin esimerkiksi vuonna 1993 8,5 miljardin markan edestä (turhan vanha tieto). Myyntiverot Frankfurtin, Singaporen ja Hongkongin rahoituskeskuksissa eivät ole heikentäneet niiden suhteellista asemaa.

Verotuspohjan lisäämiseksi olen aina kannattanut Tobinin veroa, joka ehkäisee valuuttakeinottelua. Tobinin veron perusidea on yksinkertainen ehdotus valuutanvaihtoverosta. Suuri osa valuuttamarkkinoiden kaupankäynnistä syntyy pääomasijoittajien voitontavoittelusta ja on tarpeetonta reaalitalouden, ulkomaankaupan ja pitkäaikaisten sijoitusten kannalta. Keinottelulla ja muulla lyhyen tähtäimen voittoihin pyrkivällä liiketoiminnalla on monia haitallisia vaikutuksia. Tobinin vero suodattaa kuuman rahan haitalliset virrat, mutta ei vaikeuta merkittävästi pitkäjännitteistä reaalitaloutta palvelevia rahoitusvirtoja. Tobin itse kuvaili veroaan hiekaksi, jota heitetään hidastamaan ylikierroksilla pyöriviä rahamarkkinoiden rattaita pysäyttämättä koko koneistoa. Valuutanvaihtovero vakauttaisi kansainvälistä taloutta. Tobinin vero olisi mahdollista toteuttaa ensi vaiheessa esimerkiksi euroalueella. Tobinin vero perittäisiin niiltä harvoilta, joilla rahavaroja on ylen määrin. Tobinin vero voisi olla siten tulonjakoa edistävä vero, jolla varallisuutta siirrettäisiin kaikkein rikkaimmilta yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Kehityspalvelukeskuksen sivuilla on hyvä artikkeli Tobinin verosta.

Näihin asioihin pystyt vaikuttamaan äänestämällä EU:n parlamenttivaaleissa.

20.5.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti