tiistai 9. helmikuuta 2010

Pahojen ilmojen manaajat

Tulevia kriisiaikoja ovat ennustaneet etenkin valtionvarainministeriön virkamiehet johtajanaan Jyrki Katainen. Heidän tehtävänään on tuoda esiin erilaisia skenaarioita ja tulevia uhkakuvia. Pitää tietenkin suunnitella miten kriiseistä selvitään.

Eläkeneuvotteluryhmä ja työelämän kehittämistä pohtiva työryhmä pääsivät sopuun asioista, jotka pidentävät työuria kolmella vuodella, mikä oli hallituksen tavoitteena työryhmiä perustaessaan. EK:n johtaja Timo Laatunen harmitteli että eläkeneuvotteluryhmässä ei päästy sopimukseen kaikista aiheista. Jyrki Katainen sanoi että neuvottelut päättyivät tuloksettomina. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Näkee selvästi kenen asioita Katainen ajaa. Miten vaalirahoitus vaikuttaa asiaan? Katainen varoo vahingoittamasta puolue- ja vaalirahoituksen perusteita. Valtionvarainministeriön Raimo Sailas totesi työurien pidentämisessä pitää tavoitella neljään vuoteen.

VM:n kansantalousosaston ylijohtaja Jukka Pekkarinen sanoo, että Suomi on talouskriisin jäljiltä syvässä suossa. Suomen julkisen talouden tila on Pekkarisen mukaan osoittautumassa selvästi arvioitua synkemmäksi ja erityisesti tämä heikkeneminen koskettaa valtion taloutta.

Tänään Matti Vanhanen antoi eduskunnalle ilmoituksen hallituksen politiikasta vuonna 2010. Hänen mukaansa Suomi on kansakuntana elämässä yli varojensa. Vanhanen sanoi, että hallitus pitää kiinni aiemmista ratkaisuista niin tulo- kuin menopuolellakin. Hallitus takertuu jääräpäisesti vanhoihin budjettiraameihin huolimatta nykyisestä työttömyyskriisistä. YLE:n internet-sivuilla ei ollut mitään mainintaa opposition kannanotoista. TV-uutisissa sentään olivat esillä kumpikin pääoppositiopuolue.

Valtiovarainministeriön 1.2.2010 julkaiseman raportin laskelmat osoittavat, että ilman sopeutustoimia julkinen talous ajautuu kestämättömään tilanteeseen. Jotta väestön ikääntymisestä ja talouden kasvupotentiaalin vähenemisestä aiheutuvaan kestävyyshaasteeseen voidaan vastata, tulisi julkisessa taloudessa (valtio, kunnat, sosiaaliturvarahastot) päästä noin 8 mrd. euron ylijäämään. Tämä ylijäämä jakautuu useammalle vuodelle. Seuraavalla vaalikaudella julkista taloutta tulisi vahvistaa keskimäärin 1,5 miljardia euroa vuodessa ja loput seuraavalla kaudella. Raportin oletuksena että veroaste on vakio. Hallituskauden aikana on hyväosaisten tuloveroja alennettu yli 3 miljardia euroa ja nyt VM pohjaa raporttinsa siihen että veroaste pysyy samana. Hyväosaisten on osallistuttava suuremmalla osuudella julkistalouden hoitoon, mitä on vaatinut jopa jotkut hallituksen ministerit.

Pahan ilman lintuja on riittänyt pilvin pimein. Palaan asiaan myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti