tiistai 2. helmikuuta 2010

Katainen kehuu itseään

Jyrki Katainen kehui tänään itseään Turun Sanomien yliössä ilmeisesti Kokoomuksen puheenjohtajan roolissa. Katainen korostaa työurien pidentämistä. Mielipiteillään hän on työnantajien äänitorvi. Hän sanoo että eläköitymisiän nostamisesta on laaja yhteisymmärrys, mutta moittii kuitenkin niitä jotka vastustavat hänelle tärkeitä toimia työurien pidentämiseksi. Eläketyöryhmien aikaansaannosten ja vuoden 2005 eläkeuudistuksen perusteella eläköitymisikä nousee kolmella vuodella, mikä oli keväällä asetettujen työryhmien tavoitteena.

Katainen kertoo että Kokoomus haluaa pitää huolta yhteisistä palveluista sekä pienituloisten etuuksista. Kuitenkin Kokoomus on ensimmäisenä leikkaamassa palveluita. Pienituloisten aseman parantamiseen Katainen ja hallitus eivät ole tehneet paljoakaan. Ylisuuret veronalennukset ovat taanneet ostovoimien kasvun, mutta alennukset ovat siirtyneet osin säästämiseen. Pienituloisten etuuksien lisääminen menisi suoraan kulutukseen ja olisi elvyttävämpää kuin veronalennukset. Työttömyyden hoidossa hallituksen toimenpiteet ovat olleet vaatimattomia vaikka Katainen toisin hehkuttaakin.

Katainen vaatii myös eläkeiän nostoa, minkä asian Matti Vanhanen toi esille Rukan hangilla hiihdettyään. Eläkeiän suoraviivainen nosto ei takaa työurien pidentymistä. Katainen väheksyy eläketyöryhmien aikaansaannoksia korostamalla eläkeiän nostoa.

Kataisen mukaan Kokoomuksen politiikka on sosiaalisesti oikeudenmukaista ja vastuullista. Onko tuloerojen huomattava kasvu oikeudenmukaista ja vastuullista? Köyhyysriskirajan alapuolella olevien joukossa niillä, joilla on mennyt taloudellisesti huonosti, menee hallituksen toimettomuuden vuoksi entistä huonommin.

Kyse on arvovalinnoista. Kataisen tekstistä näkee työnantajien ja hyväosaisten suosiminen.

Ylen uutisen mukaan Jyrki Katainen on pettynyt työmarkkinakeskusjärjestöjen tuloksettomiin eläkeneuvotteluihin.  Eläketyöryhmien neuvottelut eivät olleet missään tapauksessa tuloksettomia.  Katainen edelleen vähättelee Ahtialan työryhmän saavutuksia.

Katainen uhkailee että tuloksettomuus vaikuttaa keskusjärjestöjen puhevaltaan eläke- ja sosiaaliasioissa.  Työurien pidentämisen vaihtoehdot ovat verojen korotus ja menoleikkaukset, Katainen pelottelee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti