torstai 28. tammikuuta 2010

Sairaanhoitopiiri kitsastelee

Viime lokakuussa sairaanhoitopiirin palkanmaksu viivästyi yhdellä päivällä. Tärkeän laskun maksamista varten nostin aamulla Visa-luotolla 250 € ja tästä aiheutui 7 € provisio.

Mennessäni töihin puhuttiin yleisesti että kaikki viivästymisestä johtuneet kulut korvataan. Neuvottelupäällikkö Tom Riski ilmoitti että sairaanhoitopiiri on varautunut mahdollisiin korvauksiin. Tein korvaushakemuksen hallintojohtaja Lauri Tannerille, joka hylkäsi korvaushakemukseni. Päätöksessään hän totesi että sairaanhoitopiirin ei ole näytetty olevan korvausvelvollisen. Perusteluissa hän mainitsi että sairaanhoitopiiri järjesti 15.10.2009 mahdollisuuden henkilökunnalleen saada palkkansa käteisenä. Tällaista tietoa ei kenelläkään Halikon sairaalassa ollut enkä jälkeenpäin löytänyt mitään tiedotetta asiasta. Mielestäni sairaanhoitopiirin velvollisuus korvata kuluni palkanmaksun viivästymisestä oli itsestään selvää.

Tein oikaisuvaatimuksen sairaanhoitopiirin hallitukselle. Asia oli esillä 26.1.2010. Oikaisuvaatimus ja hallituksen päätös on luettavissa osoitteessa http://vsshp.ktweb.fi/. Sieltä alasvetovalikosta valitset toimielimeksi hallituksen ja klikkaat painiketta Hae kokoukset. Klikkaat kokouspäivämäärää 26.1.20010. Pykälästä 7 Oikaisuvaatimus hallintojohtajan vahingonkorvausta koskevasta päätöksestä
näet hallituksen päätöksen, jonka liitteenä on tekemäni oikaisuvaatimus.

Hallituksen kokouksessa esittelijänä on ollut neuvottelupäällikkö Tom Riski, koska tein valituksen hallintojohtajan päätöksestä. Hylkäysesityksen perusteena on se että viivästyskoron lisäksi muuta korvausvastuuta ei palkanmaksun viivästyksestä ole säädetty ja että tässä tapauksessa ei ole kuitenkaan tarkoitettu vahinkoja, jotka työntekijä on aiheuttanut omalla tuottamuksellaan tai laiminlyönnillään.

Koska palkanmaksu myöhästyi minä pidin tärkeänä laskun maksamista. Olenko aiheuttanut vahinkoja omalla tuottamuksellani tai laiminlyönnilläni?  Tuntui hullulta lähteä taistelemaan tuulimyllyjä ja kahta lakimiestä vastaan. Tiesin etukäteen ettei tavallisella kansalaisella ole mitään mahdollisuuksia.

Olen sairaanhoitopiirissä ainoa, joka on tehnyt korvaushakemuksen palkanmaksun viivästymisestä. Sairaanhoitopiirillä on tuhansia työntekijöitä.  Ovatko muut kärsineet hiljaa omat kulunsa?  Miksi neuvottelupäällikkö hehkutti että sairaanhoitopiiri on varautunut korvauksiin, mikä asia oli työpaikalla esillä siten, että kaikki palkanmaksun viivästymisestä aiheutuneet kulut korvataan kuitteja vastaan palkkatoimistosta ?

Hallintojohtaja teki päätöksensä. Hallituksen kokouksessa neuvottelupäällikkö ja sairaanhoitopiirin johtaja tietysti puolustivat työkaveriaan.

Seitsemän euron korvauksesta on syntynyt liian suuri asia. Minun, kahden lakimiehen ja sairaanhoitopiirin hallituksen aikaa on kulunut pieneen asiaan. Pelkästään minun ja lakimiesten palkkaan on kulunut enemmän kuin seitsemän euroa.

Minulla on ollut muutaman euron moitteita Salon Osuuspankkia ja Suur-Seudun Osuuskauppaa kohtaan. Kummassakin tapauksessa sain tavallisen virkailijan toimesta heti korvauksen. Varmaan kummallakin yrityksellä on toimintaperiaatteena säilyttää hyvät suhteet asiakkaaseensa. Miksi samanlainen toimintatapa ei toimi sairaanhoitopiirissä?  Koko asia vähentää luottamusta työnantajaa kohtaan ja aiheuttaa epäluottamusta ja kyynisyyttä.  Eikö työnantajan tehtävänä ole pitää yllä työntekijän työtyytyväisyyttä, lisätä työntekijän työmotivaatiota ja parantaa työsuhdeilmapiiriä?  Olen saanut hyvää kannustusta työkavereiltani.  Tuntuu tosi ihmeelliseltä työnantajan jääräpäivyys asiassa.  Varmaan pian sanon esimiehelleni että sä puhut ihan höperöä.

Pieni asia on aiheuttanut runsaasti mielipahaa minulle. Aikaa näiden tekstien kirjoittamiseen on kulunut tuntitolkulla.  Pitäisikö asia viedä Turun hallinto-oikeuteen?

2 kommenttia:

  1. Hyvä ja asiallinen kirjoitus!! Toivottavasti lähetit tämän myös Turkkarin mielipidepalstalle. Jos julkaiseevat, niin uskoisin hallituksen ottavan asian uudelleen käsittelyyn. Suosittelen myös, että teet valituksen hallinto-oikeutee.

    terv. Juha

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia Juha
    Lähetin tekstin sekä Salkkariin että Turkkariin.
    Pekka

    VastaaPoista