maanantai 11. tammikuuta 2010

Työttömiä ei saa asettaa toisiaan vastaan

Julkisuuteen on usein pulpahtanut vaatimus, että vain niiden työttömien perusturvaa pitäisi korottaa, jotka eivät saa ansiosidonnaista päivärahaa eli eivät kuulu työttömyyskassaan. SAK:n mielestä tällainen tilanne olisi kestämätön. On käsittämätöntä, että valtio voisi asettaa kansalaisensa niin eriarvoiseen asemaan, että se kustantaisi työttömyyspäivärahaa vain osalle työttömiä. Valtio tukisi enemmän työttömiä, jotka eivät ole ottaneet työttömyysturvavakuutusta työttömyyskassasta. SAK:n mielestä kaikkien työttömien perusturvaan tarvitaan korotus. Valtion on kohdeltava työttömiä tasavertaisesti eikä työttömiä saa asettaa toisiaan vastaan.

Julkisessa keskustelussa on esitetty, että ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa saavat olisivat hyvätuloisia eikä heidän työttömyysturvaansa pitäisi korottaa. Tuhannen euron kuukausipalkkaa saaneen ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha on 733 euroa kuukaudessa, josta tietysti maksetaan vielä verot. Keskimääräinen ansiosidonnainen työttömyysturva on 1070 euroa kuukaudessa. Näitä työttömiä ei voi kutsua hyvätuloisiksi.

Sosiaali- ja terveysministeri Hyssälä väittää, ettei valtiolla ole varaa korottaa kaikkien työttömien perusturvaa. Hän antaa ymmärtää, että korotus voisi onnistua, jos sitä ei annettaisi ansiosidonnaisella päivärahalla oleville. Työttömien perusturvan korotus esimerkiksi 50 eurolla kuukaudessa maksaisi noin 170 miljoonaa euroa. Sitä rahaa ei siis valtion kassasta Hyssälän mukaan löydy. Valtiolla on kuitenkin esimerkiksi ollut varaa tehdä veronkevennyksiä yli 3 miljardilla eurolla. Kyse onkin hallituksen tekemistä arvovalinnoista.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja perusturvaa saavia työnhakijoita ei saa asettaa vastakkain. Sosiaaliturvajärjestelmää ei voi kehittää siten, että otetaan toisilta työttömiltä ja annetaan toisille. Siitähän ansio- ja perusturvan välisen rahoitusyhteyden purkamisessa olisi kyse. Julkisuudessa on myös väitetty, että nykyinen järjestelmä kasvattaa työttömien tuloeroja. Se ei pidä paikkaansa. Laskentamallista johtuen yhden euron korotus perusturvassa kasvattaa ansiopäivärahaa 55 senttiä. Näin ollen perusturvan korotus nykyisellä mallilla kuroo ansio- ja perusturvan välistä eroa umpeen eikä suinkaan kasvata sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti