tiistai 19. tammikuuta 2010

Samasta työstä sama palkka


Tänään Turun Sanomien pääkirjoitus otti kantaa Tehy-korotuksiin. Vuonna 2007 tehty Tehy-pöytäkirja rikkoo syrjintäkieltoa, sillä yhdenvertaisuuslain perusteella kuntatyönantajien on maksettava terveydenhuoltoalan työntekijöilleen sama palkka ammattiliitosta riippumatta. Totesin aikaisemmassa kirjoituksessani että Tehy-sopimus on laillinen. Pari yötä nukuttuani olen kääntänyt takkini. Sopimuksen rajaaminen pelkästään Tehyn jäseniin on laitonta.

Vuoden 2007 sopimus takaa tehyläisille suuremmat palkankorotukset kuin muihin ammattiliittoihin kuuluville silloinkin, kun työtehtävät ovat täsmälleen samat. Tähän saakka esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä samasta työstä on maksettu sama palkka täysin riippumatta siitä, onko työntekijä Tehyn vai muun ammattiliiton jäsen. Tehy-sopimuksen toteaminen laittomaksi kärjistää kuumaa työmarkkinatilannetta. Tilanne on akuutti, sillä tässä kuussa Tehy-sopimus tuo hoitajille 1,8 prosentin korotuksen, mutta muiden sopimukset ovat auki.

Apulaisoikeuskanslerin päätös tukee JHL:n ja Superin tavoitetta päästä lain mukaiseen tilanteeseen, käytännössä siis Tehyn palkankorotusten tasolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti