maanantai 8. maaliskuuta 2010

SATA-komitean tulokset

Kirjailija Seppo Helminen kertoi viime Halikon Sanomissa pettymyksestään sata-komitean tuloksiin kun tämä ei pystynyt ottamaan kantaa perustoimeentuloturvan korotukseen. Toimeentuloturvan korotuksen esteeksi hän nimesi ay-liikkeen, joka pitää kiinni vastaavasta korotuksesta ansiosidonnaiseen työttömyyskorvaukseen. Kirjailija Helminen kertoi että hänellä ei enää riitä tukea ay-liikkeelle, AKT:lle ja ahtaajille.

Komitean yhtenä tavoitteena oli perustoimeentulon korottaminen. Syynä siihen, että komitea ei ole puuttunut tavoitteen saavuttamiseen, on se että komitea on ottanut huomioon hallituksen talouspoliittisen linjauksen. Jyrki Katainen verohelpotuksineen on estänyt komitean mahdollisuuksia sosiaaliturvan parantamiseen ja nyt komitean esityksiin ei ole löytynyt rahaa.

Kirjailija Helmisen perusturvaa ja ansiosidonnaista päivärahaa saavien työttömien asettaminen vastakkain on käsittämätöntä. Keskimääräinen ansiosidonnainen työttömyysturva on noin 1070 euroa kuukaudessa. Yhden euron korotus perusturvassa kasvattaa ansiosidonnaista 55 senttiä. Näin ollen perusturvan korotus nykyisellä mallilla kuroo ansio- ja perusturvan välistä eroa umpeen eikä suinkaan kasvata sitä.

Sosiaali- ja terveysministeri Hyssälä väittää, ettei valtiolla ole varaa korottaa kaikkien työttömien perusturvaa. Hän antaa ymmärtää, että korotus voisi onnistua, jos sitä ei annettaisi ansiosidonnaisella päivärahalla oleville. Työttömien perusturvan korotus esimerkiksi 50 eurolla kuukaudessa maksaisi noin 170 miljoonaa euroa. Sitä rahaa ei siis valtion kassasta Hyssälän mukaan löydy. Valtiolla on kuitenkin esimerkiksi ollut varaa tehdä veronkevennyksiä yli 3 miljardilla eurolla. Kyse onkin hallituksen tekemistä arvovalinnoista.

Kirjailija Helminen on uskonut sinisilmäisesti hallituksen hapatukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti