sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Energiasäästölamput

Euroopan parlamentin jäsen Liisa Jaakonsaari on 19.3. ottanut esille energiansäästölamppujen ongelmat käytössä ja kierrätyksessä.

Vaikka lampuille on asetettu kirkkautta ja lamppujen elinikää koskevat standardit, monet kuluttajat ovat pettyneet, sillä moni lamppu ei täytä ilmoitettuja standardeja. Lamput saattavat syttyä liian hitaasti ja valon määrä sekä lampun elinikä saattavat poiketa siitä mitä pakkauksessa on ilmoitettu.

Myös lamppujen kierrätyksessä on ilmennyt ongelmia. Moni elohopeaa sisältävä lamppu saattaa päätyä sekajätteen mukana ympäristöön. Vähittäiskaupat voisi velvoittaa vastaanottamaan myrkyllisiä energiansäästölamppuja samalla tavalla kuin myrkyllisiä paristoja.

Minulla yksi lamppu kesti kolme kuukautta ja toinen yhden vuoden. Niiden mainostettiin kestävän kahdeksan vuotta. Vein rikkinäiset lamput Halikon Prismaan. Varmaan muutkin kaupat ottavat vastaan energiasäästölamppuja. Kokemukseni on että lamppujen valaistusteho ei vastaa ilmoitettua, vaikka olen ostanut kalliita merkkilamppuja.  Tämän hetken akuutti ongelma on se ettei eteisen valaisin toimi vaikka kuinka vaihtaisi lamppua tai sulakkeita.

1 kommentti:

  1. Energiasäästölampuissa on erilainen kanta kuin hehkulampuissa, etenkin vanhoissa energiasäästölampuissa. Tällöin kanta ei kosketa valaisimen pohjaan. Tästä johtui eteisen valaisimen ongelmat. Talkkari korjasi asian hetkessä.

    VastaaPoista