tiistai 4. toukokuuta 2010

Työnantajien otteet koventuneet

Ensi yönä alkaa Suomen elintarviketyöläisen kuusi päivää kestävä lakko. SEL hylkäsi valtakunnansovittelijan esityksen.  SEL:n mukaan sovintoesitys olisi edelleen heikentänyt liha- ja leipomoalojen työaikoja. Esimerkiksi leipomoalalle työaikamuutokset olisivat mahdollistaneet 48 tunnin ja kuuden päivän työviikot. Lakko koskee runsasta 80 ruokatehdasta ja vajaata 12 000:ta työntekijää. Lakon aikana tavoitteena on turvata vähintään suosituimpien tuotteiden saatavuus.

Elintarviketyönantajien on luovuttava esityksistään työntekijöiden työehtojen heikentämiseksi. Elintarviketeollisuuden sopimuskiistassa on SAK:n hallituksen mukaan kyse työnantajien koventuneesta linjasta ja radikalisoitumisesta tällä sopimuskierroksella.  Työnantajaliitot ovat alkaneet toteuttaa jyrkkää työnantajapolitiikkaa, jossa ei inhimilliselle näkemykselle ole sijaa.  Työaikoihin kohdistettuja heikennyksiä elintarviketyönantaja yrittää vastuuttomasti ja keinoja kaihtamatta sementoida suomalaiseen työelämään. SAK:n hallitus edellyttää elintarviketyönantajien luopuvan heikennysvaatimuksistaan ja edesauttavan siten sopimuksen syntymistä.

Hiljattain elintarviketyönantajat julistivat kahden vuorokauden työsulun. Kohteeksi valittiin vain SEL:n jäsenet. Työnantajat olivat käyttäneet oikeudettomasti palkanlaskijoiden jäsenmaksuluetteloita. Tietoa ammattiliiton jäsenyydestä saa käyttää vain jäsenmaksun perintään ja SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa sanoo, että nyt elintarviketyönantajat ovat kehottaneet jäseniään rikkomaan lakia.

Työsulku sovittiin päättyväksi yhden vuorokauden jälkeen. Työnantajan leirissä työsulku ei saanut taakseen kaikkia yrityksiä. Työsulun keskeyttämisessä tarvittaan molemmat osapuolet. Sopimusehtona oli että tilanne ei vaikuta vuosilomapäiviin. Elintarviketyönantajan määräyksistä ei piitannut Saarioinen, joten Sahalahden ja Huittisten tehtaiden työntekijät osoittivat mieltään ulosmarssein.

Työmarkkinakeskusjärjestöt neuvottelevat parhaillaan työehtosopimustoiminnan ja työrauhasäännösten kehittämistarpeista. Työnantajapuoli haluaa muutoksia työrauhaa säätelevään lainsäädäntöön, avainalojen työtaisteluoikeuden rajoittamista, laittomista työtaisteluista langetettujen hyvityssakkojen korottamista ja mahdollisuutta tuomita liitto vahingonkorvauksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti