keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Työmarkkinapolitiikkaa

Elintarviketyöläisten lakon vuoksi 100 000 sikaa odottaa teurastusta. Sikaloiden omistajat murehtivat joutuvatko he lähettämään siat ongelmajätteenä Honkajoelle poltettavaksi. Siat kasvavat liikaa ja tulee eläinsuojelullisia ongelmia. Lakon osapuolet neuvottelevat eläinsuojeluasioista ja hätäteurastuksista valtakunnansovittelijan johdolla. Lakon työnantajaosapuolena ovat suuret lihanjalostuslaitokset ja teurastamot eivät sikalanomistajat. Ymmärrän sikalanomistajien huolen ja toivon etteivät he eivätkä siat joudu kärsimään lakosta.

Yrittäjien vastarinta Elinkeinoelämän keskusliiton toiminnalle vastustaa  työehtoneuvottelujen koordinointia lisääntyy. Yrittäjätasolla kytee vastarinta EK:n tupokielteistä linjaa ja toisaalta palkkojen jäädyttämistä kohtaan. Elintarviketeollisuusliitto joutui lopettamaan työsulun, koska se ei saanut riittävästi työnantajia siihen mukaan. EK:sta on tullut suurelle joukolle jäsenyrittäjiä vieras. Alkuvuoden työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa EK oli päällepäsmärinä 0,5 %:n palkankorotuskattoineen. EK oli mukana tavoitteineen myös ahtaajien lakossa.

Lakko-oikeus on kansalaisten perusoikeuksia. Suomi on sitoutunut lakko-oikeuteen mm. ILO:n yleissopimuksessa. Rikkurien käyttö on hyökkäys työntekijöiden lakko-oikeutta vastaan. Ahtaajien lakon yhteydessä Satamaoperaattoreiden johtaja sanoi tuovansa laivalastillisen rikkureita Virosta. EK:n neuvottelujohtaja Inkeroinen kannatti ajatusta. Samoin Facebook-ahtaajat ovat rikkureita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti