torstai 20. toukokuuta 2010

Kaupankäyntivero

Kirjoitin 27.5.2009 Tobinin verosta jutussa Suomi veroparatiisiksi? Samalla kerroin myös pörssiverosta. Hiljattain YLE:n uutisessa G20 kokouksesta kerrottiin kaupankäyntiverosta. En löytänyt haulla kyseistä uutista. Sen sijaan löysin uutisen EU-komission kokouksesta 10.5., jossa se pistää vauhtia rahoitusmarkkinoiden sääntelyyn. EU-komissio tulee selvittämään mahdollisuutta globaaliin transaktioveroon. Toivottavasti kaupankäyntivero koskee sekä Tobinin veroa että pörssiveroa.

Pörssiverosta sain toissa päivänä uutta tietoa Kimmo Kiljusen artikkelista. Euroopan sosialidemokraatit ovat vaatineet rahamarkkinaveroa, jossa arvopapereilla, johdannaisilla ja valtion obligaatioilla käytävälle kaupalle asetettaisiin liikevaihtovero. Se kattaisi julkisia menoja, loisi valvontaa, ehkäisisi spekulaatioita, olisi helppo kerätä ja olisi oikeudenmukainen.

Jos Suomessa olisi käytössä Lontoon pörssin 0,5 %:n leimavero, niin Helsingin pörssin 300 miljardin euron liikevaihto tuottaisi 1,5 miljardia euroa verotuloa. Kiljusen mukaan ei tarvitsisi mennä muiden veronmaksajien kukkarolla keräämään Kreikalle annettavaa tukea.

EU:n sisällä tuskin päästään yhteisymmärrykseen näistä veroista. Kunkin halukkaan valtion pitää itse tehdä tarpeelliset toimenpiteet itsenäisesti. On tyrmättävä ajatus että ei voida ottaa veroja käyttöön kun naapurikaan ei sitä tee. Ottamalla ko. verot käyttöön voidaan vaatia naapuria tekemään samoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti