perjantai 4. kesäkuuta 2010

Valtionvarainministeriö hääräilee

STT:n uutisessa tänään valtionvarainministeriön työryhmä esittää suomalaisille sijoittajille mahdollisuutta toimia nimettömänä hallintarekisterin avulla. Hallintarekisteri pitäisi laajentaa myös suomalaisten sijoittajien käyttöön, ehdottaa professori Eva Liljeblom. Arvopaperikeskuksen omistajaluetteloihin merkitään varsinaisen omistajan sijaan omaisuudenhoitajan nimi. Ulkomaiset sijoittajat ovat saaneet käyttää hallintarekisteriä jo parikymmentä vuotta.

Liljeblom selvitti asiaa valtiovarainministeriön toimeksiannosta. Liljeblomin mukaan muutos alentaisi suomalaisten sijoittajien selvityskustannuksia ja edistäisi osakkeiden vaihdettavuutta. Se vähentäisi omistuksen avoimuutta, koska omistaja voi olla nimettömänä hallintarekisterissä.

Ehdotus lisää suurituloisten mahdollisuutta veronkiertoon ja veronkierron selvittäminen vaikeutuu. Miksi sijoittajat haluavat pysyä nimettömänä?  Joissain pörssiyhtiöissä voi herätä kysymyksiä, joihin ei löydy vastauksia. Kuka omistaa suomalaisen yhtiön? Kuka on yhtiön päätösten takana. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti