sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Kuningattaren sienikeitto

Sain tänään sienimetsässä saaliiksi männynleppärouskuja, joista tuli yli litra toukattomia, pilkottuja sieniä.  Erittäin kiinteämaltoisia, sienet eivät huvenneet paljoakaan paistettaessa.

Suomen ollessa osa Ruotsin valtakuntaa kuningatar vieraili Suomessa.  Hänelle tarjottiin männynleppärouskukeittoa.  Kuningatar ihastui kovasti ja siitä lähtien keittoa on nimitetty Kuningattaren sienikeitoksi.  Luin tämän tarinan kauan sitten, enkä nyt löytänyt lähdettä.  Netistäkään ei ole apua.  Seuraavassa on löytämäni ohje leppärouskukeitolle (Ulla Kyrklund).

½ l pilkottuja leppärouskuja
1 l vettä
1 - 1½ tl suolaa
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
persiljaa

1. Keitä sieniä miedolla lämmöllä vähintään ½ t suolavedessä kannellisessa kasarissa.
2. Siivilöi.  Ota liemi ja sienipalat talteen.
3. Sulata voi kasarissa ja sekoita siihen vehnäjauhot. lisää vähitellen sienilientä huolellisesti hämmentäen.  Jatka keittämistä miedolla lämmöllä vielä n. 15 min.
4. Lisää kerma ja keitä vielä vähän aikaa miedolla lämmöllä, kunnes keitto sakenee.  Korista keitto lopuksi persiljasilpulla.
Vihje:  Talteen otetut sienipalat voidaan lisätä keittoon tai niistä voi valmistaa esim. lämpimiä voileipiä.

















Seuraavassa on sienikeitto-ohje äitini synnyinpitäjästä.

Rautulainen tattikeitto

nuoria tatteja
ohraryynejä
vettä
maitoa
voita
suolaa

Ohraryynejä keitetään vedessä kypsäksi.  Joukkoon hämmennetään peratut ja pilkotut tatit, maito ja voi.  Keitto saa kiehua kypsäksi ja maustetaan lopuksi suolalla (Mauri Korhonen).

1 kommentti: