keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Jyrki Katainen on häpeissään

Tämän päivän Savon Sanomien verkkolehden mukaan valtiovarainministeri Jyrki Katainen myöntää tehneensä virheen verratessaan Venäjän taloutta Hollantiin, mutta häntä harmittaa tapa, jolla lausunnosta nostettiin Suomessa kohu.

– Häpesin sitä hirveästi suomalaisten puolesta. Tulkitsen niin, että osa mediasta arvioi minun tahallaan haastaneen riitaa Venäjän kanssa. Sellainen ei ole medialta järkevää ajattelua, että kuvitellaan keskeisen ministerin tekevän niin.

Hän moittii, että juttuja tehdään perehtymättä tosiasioihin ja keksimällä motiiveja. – Tosiasiat saattavat tietenkin vesittää hyvän jutun, Katainen sättii.

Katainen oli sanonut että Venäjä ei ole suurvalta taloudessa. Venäjän talouden vertaaminen Hollantiin oli karkea virhe. Ei tämä nyt ole riidan haastamista Venäjän kanssa vaan Kataisen suusta päässyt sammakko. Sammakkoja päästeli myös ulkoministeri Alexander Stubb. Katainen korjasi puhettaan myöhemmin että Venäjän talous on Espanjan luokkaa. Myöhemmin on ilmennyt että Venäjän talous on jotain Englannin ja Ranskan luokkaa, eli talousmahtina suurvaltaluokkaa. Venäjä on ansainnut paikkansa G8-joukossa. Venäjän talous nousee voimakkaasti ja sen suhteellinen asema jatkossa nousee.

Kataisen pitäisi olla häpeissään omasta sammakostaan, ei suomalaisten puolesta. En minä tunne että asiassa minun puolestani pitäisi olla häpeissään. Sama koskee myös mediaa. Tuskin kukaan ajattelee että Kataisen sammakko on riidan haastamista. Jos media sanoisi että Katainen todella haastaa riitaa Venäjän kanssa niin asiasta olisi syntynyt paljon suurempi häly. Media on ollut tosi ihmeissään Kataisen sammakosta ja tosiaan pohtii miksi Katainen tämmöistä puhuu. Moitteet Kataisen puheesta ovat menneet hukkaan kuin vesi valuu hanhen selästä.

Uutispäivä Demarin päätoimittaja Juha Peltonen kirjoitti asiasta viime perjantaina otsikolla: "Hei, me ollaan pöljiä!" Hänen mukaansa jos Katainen ei pysty arvioimaan valtion suuruusluokkaa niin millaisia virhearvioita on hänen esittelemässään ensi vuoden talousarviossa? Katainen puhuu ongelmista mutta ei kai sentään hänen itsensä pidä niitä luoda. Kataisen tietämättömyys Venäjän taloudesta haittaa suomalaisten yritysten toimintaa Venäjällä, siis luo ongelmia. Suomella on maine että meillä on hyvä Venäjän tuntemus. Kataisen puheen jälkeen tällaista käsitystä on enää vaikea perustella.

Alexander Stubb sanoi haastattelussa että meillä on kaksi mustaa pistettä ulkopoliittisessa keskustelussa. Ne ovat Nato ja Venäjä. Stubb toivoo että näistä kahdesta asiasta voitaisiin keskustella avoimesti ja rehellisesti ilman minkäänlaisia ennakkoasenteita ja faktapohjalta. Stubbin mukaan kyse on myrsky vesilasissa. Mustat pisteet ovat pelkästään kokoomuksen, miksi mustista pisteistä pitää kaikkien suomalaisten kärsiä. Eikö kokoomus voisi hoitaa asian jotenkin sisäisesti.

Tämän päivän Turun Sanomien yliössä Katainen kertoo hallituksen tavoitteista työurien pidentämisestä ja etenkin siitä miten opiskeluaikoja voisi lyhentää. Katainen kirjoittaa hienosti tavoitteista mutta ei mitään keinoista. Uskon että Katainen tarjoaa pelkästään keppiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti