keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Thatcherismia

Olen jo aikaisemmin kirjoittanut miten valtiovarainministeri Jyrki Katainen talouspolitiikassaan perustelee ideoitaan paljolti Margaret Thatcherin ajatuksiin.  Thatcherin lisäksi Kataisen guruna on valtionvarainministeriön Martti Hetemäki.  Vai onko niin että Hetemäki vain mielistelee Kataisen ajatuksia (sammakoita).

Kalevi Sorsa Säätiö julkaisi hiljattain artikkelisarjansa ensimmäisen osan: Thatcherilta lainattu vero-oppi, jonka kirjoitti Tampereen Yliopiston kansantaloustieteen professori Matti Tuomala.  Artikkelissaan hän kirjoittaa Kataisen ja Hetemäen johtaman verotyöryhmän edistämästä ajatuksesta verotuksen painopisteen siirtämistä työstä kulutukseen.

Katainen ja hänen taustajoukkonsa näyttävät aidosti uskovan verotuksen painopisteen siirtämisen maagisiin vaikutuksiin.  Tuomala kummeksuu miten työryhmän asiantuntijoiden suositukset voivat olla saman suuntaiset.  Työryhmän perustelut linjaukselle eivät liity mitenkään asiaan tai sitten ne ovat tunnettuja väärinkäsityksiä.  Tutkimuksista ei löydy perusteluja sille että kulutuksen verotus olisi vähemmän haitallista talouskasvun kannalta kuin tulojen verotus.

Työryhmän mukaan tuloverotus rasittaa kotimaista tuotantoa ja vientiä, mutta ei tuontia.  Kulutusverotus sen sijaan rasittaa myös vientiä.  Mikään maa ei kuitenkaan pärjää pitkään muiden kustannuksella ikään kuin verottamalla tuontia ja tukemalla vientiä.

Verotyöryhmä tavoittelee ympäristö-  jaenergiaveroilla tuplahyötyä: ympäristö- ja terveyshyötyjen lisäksi tuottoja voidaan käyttää verojen alentamiseen.  Tuomalan mukaan ei ole mahdollista että ympäristöverot toimisivat päästöjä vähentäen ja lisää verotuloja keräten.  Työryhmä ei mitenkään  perustele, miksi verotus olisi ympäristöasioissa parempi kuin normit.

Verotuksen painopisteen siirtämisestä kulutukseen ei Tuomalan mukaan ole löytynyt vaikutusta työttömyyteen.  Aihepiirin eturivin tutkijat ovat päätyneet siihen, ettei tämän painopisteen muuttamiselle löydy mitään kummallisempia työllisyysvaikutuksia.

Katainen puolusti energiaverotuksen kiristäm,istä työn verottamisen sijaan painottaen että ympäristöveroissa jokaisella on mahdollisuus valita, kuinka paljon veroja maksaa.  Samana päivänä Aamulehdessä Katainen kehotti laskemaan asunnoissa lämpötilaa ja sitä kautta välttämään energialaskun kohoamista.  Näinkö Katainen paikkaisi KELA-maksun poistamisesta johtuvia puuttuvia verotuloja, kysyy Tuomala.

Tuomalan mukaan ideologiset amatöörit muotoilevat tällä hetkellä suomalaisen veropolitiikan linjoja.  Minun oma mottoni voisi olla että ammu päivässä alas yksi Kataisen heittämä ajatus taivaalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti