sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Rikkaat maat tuhoavat köyhien metsät


     Luin perjantain 2.10. lehdestä hämmentävän artikkelin. Otsikko oli: "Köyhien maiden puut poltetaan rikkaiden maiden voimaloissa".
     Euroopan voimalat polttavat yhä enemmän puuhaketta, joka tuodaan eteläisen pallonpuoliskon köyhistä maista. Kuvitellaan että tämä bioenergia on puhdasta, hiilineutraalia, ympäristö- ja ilmastoystävällistä. Näin ei suinkaan ole. Euroopan voimalaitokset ahmivat puuta vuodessa määrän joka vastaa miljoonaa hehtaaria metsää (10 000 km²). On järjetöntä että Eurooppa aikoo polttaa maailman sademetsät taistellakseen ilmastonmuutosta vastaan, sanotaan artikkelissa. Euroopan hiilidioksidipäästöjen vähennys nojautuu paljolti biopolttoaineisiin ja biomassan polttoon.
     Puun polttoa pidetään energiantuotannossa hiilineutraalina. Se tarkoittaa että poltossa syntyy saman verran tai vähemmän hiilidioksidia kuin mitä puut sitovat yhteyttäessään. Tutkimuksen mukaan puun poltto tuottaa 1,5-kertaisesti hiiltä mitä on sitoutunut puuhun yhteyttämisessä. Puun kaatamisessa ja kuljettamisessa syntyy erotuksena oleva hiilidioksidimäärä. Brasilia lisää eukalyptuspuupeltojaan kasvattaakseen puuhakevientiään ja samalla tuhoutuu sademetsiä. Puuhaketta tuodaan Eurooppaan lisäksi esim. Kongosta ja Ghanasta. Ympäristöväki haukkuu puupeltoja "vihreiksi aavikoiksi", koska ne kuluttavat tavattomasti vettä ja niistä puuttuu kaikki alkuperäinen elämä. Lisäksi köyhää väkeä ja alkuperäiskansoja häädetään puuplantaasien tieltä, kerrotaan artikkelissa.  Toivottavasti Suomeen ei tuoda puuhaketta kehitysmaista.
     Nesteen tuoma palmuöljy tuhoaa sademetsiä Koillis-Aasiassa. Samalla alueella jättikatkarapujen viljely tuhoaa sademetsiä.
     Tavallinen kansalainen pystyy vaikuttamaan asiaan tuomalla sitä esille, keskustelemalla, vaikuttamalla ja ilmaisemalla mielipiteensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti