maanantai 12. lokakuuta 2009

Vaalitukisotkut


     Puolueiden ja ehdokkaiden tuet eri yhteisöiltä tai henkilöiltä on ollut parin vuoden ajan kovasti julkisuudessa ja herättänyt keskustelua. On tapahtunut paljon yliampumista. Jos yhteisö on tukenut puoluetta yhdellä taululla ja seminaarilipulla, on se minusta oikeutettua.  Voi kyllä herätä kysymys miksei muita puolueita tueta. Jos säätiö kuuluu selvästi puolueen lähipiiriin ei tuessa pitäisi olla mitään ongelmaa. Puolueilla on säätiöitä, yhdistyksiä ja yhtiöitä joiden tehtävänä on tukea puolueita. Näiden varainhankinta on oltava julkista.
     On tapahtunut paljon väärinkäytöksiä ja jopa rikoksia. Näiden selvittäminen kuuluu oikeustoimelle. Muutama asia on mitä minä en ole ymmärtänyt. Miksi puolustusministeri Jyri Häkämies pitää puolustusministeriön (PLM) "kesämökillä" parit kestit kokoomuksen ja KSM:n päättäjille PLM:n laskuun. Puolustusministerin tehtäviin kuuluu yhteiskunnallinen vaikuttaminen mutta ministeriön varojen käyttäminen puolueen hyväksi ei ole hyväksyttävää. Tästä nousi kohu kesällä. Mitään ei ole sen jälkeen kuulunut.
     Vanhasen lautakasaan ei löydy selvyyttä ennen kuin YLE tuo julki enemmän faktaa. Matti on joutunut hankalaan tilanteeseen. Epäily jää leijumaan ilmaan. Nuorisosäätiön johtajana Vanhanen jakoi itselleen tukea. Oikeustoimi ei tätä tutki koska mahdollinen rikos on vanhentunut. Nuorisosäätiön sääntöjen mukaan tuki politiikoille on sääntöjen vastaista. Vaalirahasotkujen vuoksi Vanhasen poliittinen luottamus on mennyt.  Hänen tulisi vetää oikeat johtopäätökset ja erota hallituksesta. Nuorisosäätiöltä tukea saanut Antti Kaikkonen ymmärsi luopua Nuorisosäätiön luottamustehtävistä.
     Vaaliehdokkaiden varainhankinnan selvittäminen netistä tuntuu olevan minulle vaikeaa. Oikeusministeriön ja vaalit.fi sivuilla ei näitä tietoja löydy. Olisin kiitollinen jos joku voisi neuvoa mistä löytyy esim. Salon kunnallisvaalien ehdokkaiden vaalirahoitusilmoitukset.
     Salon Seudun Sanomissa Tätä mieltä –palstalla perjantaina 9.10. Pasi Lehti kertoi mielipiteensä vaalirahoitussotkuista. Hän tuntui asettavan kaiken vaalituen lähes rikolliseksi ja olettavan että vaalituki on vastikkeellista. Puhtaita pulmusia ovat häneen mukaansa niitä jotka eivät ole saaneet vaalitukea. Olen lähes kaikessa eri mieltä Pasi Lehden kanssa. On selvää että vaalitukea on käytetty väärin. Kenen leipää syöt sen lauluja laulat.
     Yksityisen henkilön mahdollisuus tukea puoluetta ja ehdokkaita on kansalaisoikeus. Samoin puolueisiin liittyvien yhteisöjen tukea ei voi asettaa kyseenalaiseksi. Kukin yhteisö päättää kuka ajaa heidän etujansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti