perjantai 6. marraskuuta 2009

Hallituksen veroelvytys

Jyrki Katainen tuntuu olevan ehtymätön lähde näihin blogikirjoituksiini. Hän puolustaa hallituksen verohelpotuksia. Hallitusohjelmaa sovittaessa ja verohelpotuksista päätettäessä ei tiedetty mitään nykyisestä kriisistä. Nyt verohelpotukset on nimetty uudestaan elvytykseksi. Useat asiantuntijat ovat sanoneet että verohelpotukset eivät elvytä vaan tulojen lisäys siirtyy säästämiseen. Säästäminen on nyt noussut. Jyrki Katainen on sanonut että säästämisen nousu olisi tapahtunut ilman verohuojennuksiakin. Verohelpotukset koskevat hyvätuloisia. Heidän säästäminen lisääntyy. Huono-osaiset eivät paljoakaan maksa valtion veroja. Heille ei ole mitään hyötyä verohelpotuksista.

Tiistaina 3.11. EU:n komissio kritisoi talousennusteessa Suomen hallituksen tapaa hoitaa elvytystä. Komission arviossa kerrataan, että Suomessa on käytetty elvytysrahoista 80 prosenttia veronkevennyksiin. Koska kotitaloudet ovat lisänneet säästämistä, kevennykset eivät ole tuoneet merkittävää elvyttävää vaikutusta kotimarkkinoille. Vastaavasti hallitus on käyttänyt muita unionin jäsenmaita vähemmän elvytysvaraa julkisiin investointeihin.

Torstaina Tampereen yliopiston kansantaloustieteen professori Matti Tuomalan mukaan elvytys on muuttunut miinusmerkkiseksi. Elvytyksen idea on se, että tilapäisesti lisätään julkisia menoja vaikeimman vaiheen aikana. Sitä ei ole tapahtumassa Suomessa. Pääasiassa hallitus on keskittynyt veroelvytykseen ja menojen lisäyksen osuus on hyvin pieni. Tuomalan mukaan Katainen on ymmärtänyt elvytyksen väärin. Tuomalan mukaan elvytyksen idea on se, että tilapäisesti lisätään julkisia menoja vaikeimman vaiheen aikana. Mitään tutkimusnäyttöä hän ei löydä sille, että verotuksen keventäminen parantaisi työllisyyttä. Suomen verotuksen räikeimmäksi epäkohdaksi Tuomala nimeää pääomatulojen ja ansiotulojen eriytymisen vuonna 1993. Ylimmissä tuloluokissa verot itse asiassa tulojen mukana laskevat. Suomessa on regressiivinen verotus, jos lasketaan ansioverot ja pääomaverot yhteen. Vääryyttä pahensi vuoden 2005 verouudistus, jossa osinkotuloille annettiin verovapaus 90 000 euroon saakka.

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen sanoo, että kun rahaa on vähemmän, on entistäkin tärkeämpää, että sitä käytetään oikein: luodaan uusia työpaikkoja ja pidetään huolta perusasioista: palveluista ja ihmisten hyvän ja turvallisen elämän peruseväistä. Viitasen mukaan tällainen hallituksen talouspolitiikka ei käytännössä katsoen elvytetä lainkaan.

Hallitus on linjauksillaan pakottanut monet kunnat korottamaan verotusta. Tämä syö veronkevennysten tehoa. Samalla verotuksen progressiivisuus laimenee. Salossa on esitetty että kunnallisveroa ei koroteta. Tämä lisää velkaa ja palvelujen karsimista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti