maanantai 2. marraskuuta 2009

Vanhuksia kupataan


Salo aikoo maksattaa osan vanhustenhoidon kustannuksista asiakkailla itsellään muuttamalla Särkisalon vanhainkodin ja Paukkulakodin tehostetun palveluasumisen taloiksi. Rahaa säästyy sillä palvelutalossa asiakas itse maksaa ison osan kustannuksista.

MTV3 Uutiset kertoi 1.11. miten palveluasuminen nielee vanhusten rahat. Laitoksessa hoitomaksuun kuuluu kaikki ruuasta ja asumisesta lääkkeisiin asti. Palvelutalossa voi käydä niin että vanhuksen rahat eivät riitäkään elämiseen. Ylimeneviin kustannuksiin monet saavat toimeentulotukea. Asukas ei saa useinkaan edes eläkkeensaajan asumistukea palvelutalon vuokraan. Asumistuki on kiinni myös omaisuudesta. Monella voi olla mökki tai vastaava, jolloin pitää turvautua omaisuuden myyntiin. Jotkut pienituloiset vanhukset ovat keränneet pesämunaa lapsilleen ja se uhkaa kulua palvelumaksuihin.

Palvelutalojen asukkaille ei välttämättä jää omaa käyttörahaa. Heidät pitäisi saada samalle viivalle laitoshoidon asukkaiden kanssa. Tilanteen korjaamiseen tarvitaan päättäjien toimenpiteitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti