lauantai 21. marraskuuta 2009

Herää ministeri Katainen

Näillä sanoilla otsikoi SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson kirjoituksensa sdp.fi -sivuilla. Hän kiinnitti huomiota OECD:n aktiivista työvoimapolitiikkaa suosittaneeseen katsaukseen. Maailmantalouden tilaa käsittelevä katsaus julkistettiin 18.11.

Katsauksen mukaan Suomi on työllistämistoimissa OECD:n jäsenmaiden häntäpäässä. Finanssikriisinä alkanut taantuma on entistä selvemmin muotoutumassa työttömyyskriisiksi. Ensi vuonna ylitetään 10 % raja työttömyysasteessa. Tilanne Suomessa on vähintään yhtä huono kuin muissa OECD-maissa.

OECD:n raportin valossa Suomen toimet ovat jääneet vähäisiksi työttömyyden alentamiseksi ja sen seurausvaikutusten lieventämiseksi. Järjestö vertaa kriisin lieventämiseksi suunniteltua harkinnanvaraista rahankäyttöä 20 jäsenmaassaan. Suomea vähemmän ovat työttömyyskriisin torjuntaan panostaneet vain Itävalta ja Belgia. Suomessa tähän tarkoitukseen käytetään vain muutama prosenttiyksikön sadasosa bruttokansantuotteesta, Ruotsissa 0,17 prosenttia ja Puolassa ja Portugalissa yli 0,30 prosenttia kokonaistuotannosta.

 Työministeri Anni Sinnemäen mukaan aktiivisiin työllistämistoimiin käytettävät rahat eivät ensi vuonna kasva läheskään samassa suhteessa työttömyyden kanssa. Suomessa näihin tarkoituksiin käytetään 560 miljoonaa euroa ja ensi vuonna 590 miljoonaa euroa.

 Jukka Gustafsson kommentoi katsauksen tarkoittavan sitä että nyt täytyy aktivoida, kouluttaa, ja tukea työttömiä ja työttömyysuhan alaisia jotta laman selän taittuessa he ovat valmiina työelämään. SDP linjana voimakas työvoimapolitiikka on ollut laman alusta saakka, esittäen voimakkaita lisäyksiä koulutukseen ja aktiiviseen työvoimapolitiikkaan. SDP on esittänyt muun muassa 150 miljoonan euron lisäystä aktiivisiin työvoimapoliittisiin toimiin vuodelle 2010.

 – Hallitus ei ole tehottomalla veroelvytyksellä onnistunut talouspolitiikassa. Se ei sen paremmin ole onnistunut riittämättömillä panoksillaan työllisyyspolitiikassa. EU:n komissio kritisoi Suomea tehottomasta elvytyksestä. Kritiikki valui kuin vesi hanhen selästä valtiovarainministerin laittaessa eduskunnassa selitysmyllyn pyörimään. Miten kauan Euroopan valtiovarainministereiden rankkauksessa pahasti romahtanut Katainen aikoo taistella talouden asiantuntijoita vastaan? Gustafsson kysyy.

 Tutkimusten mukaan aktivoivalla työttömyyspolitiikalla ei työllistetä. Kuitenkin tästä on paljon sosiaalista hyötyä työttömille, jotka ovat olleet siihen tyytyväisiä. Aktivoinnin kohteena on parikymmentä prosenttia työttömistä.

 Myös näitä asioita käsiteltiin tämänpäiväisessä Kestävään kasvuun ja hyvinvointiin! – seminaarissa Salon lukiossa. Talouspolitiikan aiheena oli elvytyksellä takaisin kestävälle kasvu-uralle. Asiantuntijana oli Kuntaliiton suunnittelupäällikkö Reijo Vuorento. Itse osallistuin hyvinvointipolitiikan ryhmään aiheena Suomi - pohjoismainen hyvinvointivaltio? Seminaari kesti kuusi tuntia. Takapuoli hieman puutui, mutta kannatti osallistua mielenkiintoiseen seminaariin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti