perjantai 20. marraskuuta 2009

Työttömyyspäiväraha


Demarit esittävät, että työttömyyspäiväraha nostettaisiin kahdella eurolla 27,63 euroon päivältä. Kuukaudessa se tarkoittaa tuen määräksi 594 euroa nykyisen keskimääräisen 551 euron sijaan. Korotus aiheuttaa arviolta 120 miljoonan euron lisäkustannukset.

Työttömyyspäiväraha on ällistyttävän alhainen. Ihmetyttää miten joku tulee sillä toimeen. Tietysti lisäksi tulevat toimeentulotuki ja asumistuki. Etuuksien lisääminen kuitenkin vähentää toimeentulotuen määrää.  Toimeentulon ylärajaa pitää nostaa.  Eikö päiväraha voisi olla niin suuri että lisärahaa ei tarvitsisi hakea muualta.

Eilen julkistetun OECD:n katsauksen mukaan Suomen taloudessa on nähty yksi suurimmista romahduksista OECD- alueella. Syynä on talouden riippuvuus kansainvälisestä teollisuustuotteiden kaupasta. Työttömyyden OECD ennustaa nousevan ensi vuonna 9,7 prosenttiin tämän vuoden 8,3 prosentista. Ennusteen mukaan työttömyys pysyy 9,7 prosentissa vielä vuonna 2011. Ennuste on pessimistisempi kuin Jyrki Kataisen johtaman valtionvarainministeriön. 9,7 % merkitsee noin 270 000 työtöntä. Jotkut ennustavat työttömyyden nousevan ensi kesänä 300 000 henkilöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti